3.jpg
Skjermbilde 2020-08-19 kl. 17.26.48.png

448C x Norwegian Trash


Loven sier at gamle snusbokser hverken kan brukes på nytt eller gjenvinnes. Derfor ble vi utfordret av Swedish Match til å finne ut om de kunne bli til noe annet.

Her kan du lese hvordan vår prosess ga Swedish Match et nytt perspektiv på egen virksomhet. Du får også et innblikk i eksperimentene som ledet til utfasing papirklistremerker til fordel for merker i PP-plast. Det gjør at bokser som tidligere har måttet sorteres som restavfall, snart kan sorteres i de blå poser.


Swedish Match er en av nordens største snusprodusenter. Med et stort plastfotavtrykk følger et like stort ansvar, og gjennom prosjektet "448C" er Swedish Match på vei i en grønnere retning.

Snusbokser er i likhet med all annen forbruksplast ansett som verdiløst søppel. Det gjenspeiles i plastens gjenvinningsgrad globalt – knappe 9 prosent. Gjennom å tilby pant på snusbokser, forsøker prosjektet å gi nytt liv til millioner av bokser som selges i norge hvert år.

EUs regler for matsikkerhet gjør at de pantede boksene verken kan gjenvinnes eller gjenbrukes som nye snusbokser. Boksene som har blitt pantet frem til nå er en uutnyttet ressurs. Med andre ord en mulighet for oss å demonstrere sirkulærøkonomi i praksis.


Før snus-plasten kan brukes, må den være ren. Første steg er å rense boksene for snus, tyggis og annet som ligger i bokser og lokk.

Alt som ikke er plast vil ødelegge maskinene, og føre til ubrukelig granulat og dårlige støp.

Med standardiseringen av fargen på snusbokser har alle bokser i norge blitt laget i PP-plast. Dette er en plasttype som er fullt gjenvinnbar.

Vi oppdaget at standardiseringen av farget PP-plast hjelper lite når produsentene benytter papir-klistremerker på boksene. Alt av papir må fjernes – enten manuelt, eller gjennom kjemiske bad, eller skylles ut under kverning. Alle er ressurskrevende omveier i gjenvinningen.

Gjennom våre forsøk og research oppdaget vi at Swedish Match kan bytte til klistremerker i PP-plast av samme kvaliteten som boksen. Slik slipper vi en kritisk flaskehals i veien mot mer bærekraftig tobakksindustri.

Når plasten er fri for snus, papir og annet, kan den skylles og kvernes til granulat. Granulatet vaskes deretter i vaskemaskin.

Et lite gjennombrudd for gjenvinningen

Vask og granulering

En ny verdikjede for snusplast

Prosessen fra snusboks til ferdig produkt

Utfordringen

Pantet, men ikke resirkulert

Kan en frisbee av snusbokser redusere plastforsøpling og gjøre millioner av snusbokser mer gjenvinnbare?

Test-smeltinger med ulik temperatur og mengde i en støpeform for en skål

Plate av ren snus på 195 grader. Finkvernet

Plate av 70% transparente snusbokser fra sverige, og 30% brune fra norge. Grovkvernet.

Plate av 70% brune snusbokser fra norge, og 20% transparente fra sverige. Grovkvernet.

Plate av grovkvernet, usortert tilfeldig utvalg på 250 grader. Legg merke til brent plast.

Ferdig sortert, vasket snusgranulat fra vår kvern. Dette er fullt gjenvinnbar PP-plast.

Papir sitter godt. Vi prøvde mange ulike metoder for fjerning – alt fra kraftige kjemikalier til ulike former for varmebehandling. Alle var tidkrevende.

Pantesystemet oppfordrer til fjerning av gammel snus før panting, men noe grovrens må påregnes.

Bokser renses og grovsorteres.

Skarpe tenner kverner boksene til små flak

Vi bruker maskiner basert på Precious Plastic, et non profit open source semi-industrielt system for gjenvinning av plast.

En av de første test-smeltingene

8.jpg
bokser_40.jpg
snusbokser.jpg
snus sort hvitt skitt.jpg
stpemaskin.jpg
etiketter.jpg
granulat bedre.jpg
Skjermbilde 2020-08-15 kl. 12.38.48.png

En flying start. Hva nå?

De viktigste innsiktene fra prosjektet:

Neste milepæl er å bruke erfaringene fra frisbee-prosjektet i en operasjonalisering av verdikjeden. Vi gleder oss til fortsettelsen.

IMG_0225.jpg

Gjennom vårt samarbeid er Swedish Match nå i gang med utfasing papirklistremerker til fordel for merker i PP-plast. Det gjør at bokser som tidligere har måttet sorteres som restavfall, snart kan sorteres i de blå poser.


  • 10 frisbeer i 100% rent materiale fra pantede snusbokser
  • Trykk i PP-plast, samme materiale som snusboksene
  • Gjenvinnbar (kan kvernes og støpes om til noe nytt, eller sorteres som husholdningsplast i blå pose)
  • Laget for hånd i plast-containeren i Oslo
  • Flyr langt og rett!

Teksten er trykket i PP-plast, samme plasttype som snusboksene er laget av. Teksten: "448C Skal gi gammel plast nytt liv. Derfor er denne frisbeen laget av pantede, omsmeltede snusbokser."

Frisbee i action!

Hver frisbee tar rundt én time å lage med våre maskiner, derfor ble frisbeene laget i et begrenset opplag.

En gjennomsiktig frisbee laget med miks av fargestandardisert plast og gjennomsiktige snusbokser.

vasking.jpg
Skjermbilde 2020-08-19 kl. 15.37.47.png

Test-smeltinger

Et produkt tar form

Fakta om frisbeene:

Ved hjelp av en stekeovn, en verkstedpresse og sveisehansker eksperimenterte vi oss frem til ulike kverningsgrader, temperaturer og plastblandinger. Det gir oss erfaringene vi trenger for å kunne produsere et skikkelig produkt.

For å lære mest mest mulig om produksjonsprosessen og materialet, valgte vi å lage et lekent bruksobjekt som stiller høye krav til kvalitet i støpet: En frisbee. En frisbee stiller krav til at plasten kan støpes tynn nok, og for å kunne fly godt må den være helt jevn og balansert. Videre må kantene kunne støpes slik at frisbeen er god å holde i. Med andre ord en god utfordring for plasttypen.

En av de første støpene. Både formen og plasten må holde ca 195 grader for at plasten skal holde seg flytene helt ut i kantene.

Støpemaskinen er som en sprøyte som fylles med snus-granulat. Når granulatet er flytende, sprøytes det gjennom en dyse inn i støpeformen.

Nystøpt frisbee uten dekor

Ferdig frisbee

test smelt_1.jpg
test smelt.jpg
test smelt_2.jpg
test smelt_3.jpg
Skjermbilde 2020-08-19 kl. 16.22.53.png
  • Standardiseringen i farge og plasttyper har gjort potensialet for materialgjenvinning stort, da det løser problemet med heterogenitet i materialer i produksjonen.
  • For å utløse potensialet for gjenvinning må alle etiketter endres til PP-plast, samme materiale som boksene. Gjennom dette prosjektet gjør Swedish Match nå denne overgangen.
  • Prosjektet avdekket også et kommersielt potensiale for gjenbruk av snusbokser, materiale som er verdiløst i dag.
  • Skalering og operasjonalisering av en industriell verdikjede er fullt mulig.

Kategori

Produktutvikling, R&D, design

Når

2020

Samarbeidspartnere

Swedish Match/448C

skjema2 papir_2.jpg

Loven sier at gamle bokser hverken kan brukes på nytt eller gjenvinnes. Derfor utforsket vi hva annet de kan bli til.

frisbee.jpg

Ved å ta plasten i egne hender, og designe og produsere et nytt produkt fra scratch, beta-testet vi snusboksenes verdikjede i vårt verksted ved havna i Oslo.

skjema.png
448clogosort.png
test smelt_4.jpg
skal tester.jpg
kaibosh_1.jpg
7.jpg
aluminium blokk.jpg
stpeform alu.jpg
NOW logo.png
insta.png